Trafficking riskerar att öka under fotbolls-VM i Ryssland

1:47 min

Redan nu tittar en rysk antitraffickingorganisation på flera fall där människor utnyttjats och organisationen varnar för att trafficking kan öka i samband med fotbolls-VM.

– Vi tror inte att bara att det kommer att öka, utan vi ser att det är så, allt fler hör av sig till oss, säger Elena Timofeeva, grundare av den ryska antitraffickingorganisationen Safe House.

Det rör sig om allt från gästarbetare som tvingas bygga fotbollsarenor utan lön, men också om hallickar som letar efter lägenheter åt sina offer i de städer där matcherna kommer att spelas.

Över en miljon turister förväntas besöka Ryssland under världsmästerskapet. Enligt Carolina Wennerholm, som länge arbetat med frågor som rör trafficking för svenska biståndsorganet SIDA, riskerar mästerskapet även locka sexköpare. Med stora internationella evenemang och många besökare ökar efterfrågan på sexuella tjänster och det är något människohandlare kan tjäna stora pengar på, säger hon.

– Människohandel och prostitution är något som ökar i samband med internationella event, särskilt med event som lockar många män och som har en manlig ton som fotbollen fortfarande har.

Elena Timofeeva berättar att det är svårt att veta hur många som faktiskt drabbas av människohandel. Det råder stort tabu kring frågan. Hon märkte det inte minst under vinter-OS i Sotji 2014 då ryska myndigheter uppmanade henne och organisationen att inte lägga sig i.

– Staten skulle sköta allt och se till att ingen kom till skada. Hur det gick med den saken vet jag inte. För det kom inte många rapporter eller utredningar, säger hon.