Västeråsare deltar i demonstration mot Försäkringskassan

1:34 min

"Tillsammans för en mänskligare Försäkringskassa" – det är parollen för en demonstration som hålls i dag, söndag, på Mynttorget i Stockholm. En av dem som kommer att delta är Helén från Västerås.

– Vi kommer att demonstrera för att allmänheten ska bli uppmärksammad på bristerna i sjukförsäkringen och LSS. Det kommer även att hållas en tyst minut för de som inte längre lever. Många har dött eller tagit sina liv när de har blivit utförsäkrade, säger Helén. 

Solrosuppropet, som står bakom demonstrationen, kommer också att samla namnunderskrifter som senare ska överlämnas till regeringen.

Helén från Västerås drabbades själv av utmattningssyndrom för tre år sedan och blev sjukskriven.  

– Till slut begärde Försäkringskassan att jag skulle börja jobba, och det gjorde jag ju. Jag försökte gå upp till 25 procent och det funkade, 50 procent, och det var tufft. Sedan gick jag upp till 75 procent. Då brakade jag ihop igen. Men bara för att jag brakade ihop och inte följde Försäkringskassans plan, så tog de bort sjukpenningen för mig, berättar hon.

Sedan dess har Helén kommit tillbaka i jobb på 75 procent men är sjukskriven 25 procent på egen bekostnad.

Nyligen tvingades hon operera foten och hennes läkare sjukskrev henne helt i åtta veckor, eftersom hon jobbar i en affär där hon springer mycket.

– Men jag får ingenting under de här veckorna. Försäkringskassan tycker att jag ska söka ett nytt jobb på mina åtta veckor som jag är sjukskriven, berättar hon. 

Helén håller nu på att överklaga Försäkringskassans beslut.

Så när hon fick kännedom om demonstrationen var hon inte sen med att bestämma sig för att delta. 

– Jag tänkte, äntligen händer det någonting. Äntligen blir det här uppmärksammat. För det kan inte få fortgå så som det gör.