Kristianstad

Demonstration mot försäkringskassan

1:29 min

I dag arrangeras en demonstration i Kristianstad som riktar kritik mot försäkringskassans arbete. Demonstrationen vill framförallt uppmärksamma problemen som uppstår när försäkringskassan inte följer läkares diagnoser och utlåtanden.

Demonstrationen vill framförallt uppmärksamma problemen som uppstår när försäkringskassan inte följer läkares diagnoser och utlåtanden. 

– Vi vill visa folk som har en negativ koppling till försäkringskassan att de inte är ensamma, säger Anna Hjalmarsson. 

Axelmusklerna av

Ken Estenbjer från Kyrkhult är en av dem som kommer delta i demonstrationen i Kristianstad. Han sjukskrev sig för ungefär ett år sedan, efter att ha haft bland annat huvudvärk och axelsmärtor under en längre tid.

– Jag minns inte sist jag vaknade utan huvudvärk, så det är minst tio år sedan. 

Läkarnas bedömning var att muskler i axlarna var av, och att hans arbetsförmåga var helt nedsatt. Försäkringskassan gick dock emot läkarutlåtandet och gjorde bedömningen att Ken Estenbjer inte hade rätt till ersättning, utan gav honom ett avslag i maj i år. 

– Det är mycket folk som har råkat illa ut på grund av de här reglerna som finns idag. 

Demonstration i Stockholm

Demonstrationen i Kristianstad hänger ihop med en demonstration som sker på Mynttorget i Stockholm under söndagen. I samband med demonstrationerna har man även skapat en namninsamling som fått över 10 000 underskrifter, och som ska skickas till statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll efter demonstrationen. 

– Den har vi gjort för att vi kräver att försäkringskassan ska följa läkarnas bedömningar och utlåtanden, säger Anna Hjalmarsson. 

Konstaterar skillnader

På försäkringskassan menar man att det är viktigt att folk får uttrycka sina åsikter, men att deras bild av verksamheten skiljer sig från demonstranternas. 

– 97% av alla nyansökningar beviljas, så vi kan konstatera skillnader i den allmänna uppfattningen och hur det faktiskt ser ut, säger Patrick Barringer, områdeschef på försäkringskassan i Skåne & Blekinge.