Bodströmaffären illa skött, enligt Vänsterpartiet

0:37 min

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt menar att det var omdömeslöst av regeringen att utse  Thomas Bodström till landshövding.

Efter att regeringen backat och beslutat dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm, kommer kritiska synpunkter bland annat från Vänsterpartiet.

Partiledare Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till hur regeringen har agerat i frågan. På Twitter skriver han:

"Bra att regeringen backar om Bodström. Att utse någon som var indragen i Allraskandalen var fel från början."

Till Ekot säger han att det var helt nödvändigt att dra tillbaka utnämningen.

– Man kan inte utse en landshövding som suttit i styrelsen för ett företag som utreds för mycket allvarliga ekonomiska brott och som det ser ut också har lurat massor av pensionärer på deras pensionspengar. Det går helt enkelt inte.

Hade han kunnat bli en bra landshövding ändå?

– Vår kritik handlar inte om Thomas Bodström som person, den handlar om att regeringen kan inte utse tidigare styrelseledamöter i ett skojeribolag som samtidigt utreds för ekonomisk brottslighet. Så jag tycker att hela ansvaret för den här affären ligger faktiskt hos regeringen.

Vad borde regeringen göra nu?

– Nu borde man se sig om efter en ny landshövding till Stockholm som inte har suttit i Allras styrelse och inte i något annat pensionsbolag heller kanske. Och sedan tycker jag att man ska fundera på det här PPM-systemet för pensionerna. Är det rimligt att vi har ett pensionssystem som är skräddarsytt för spekulanter, inte för pensionärer.