Analys: Det mesta borta av Fredrik Reinfeldts "Nya Moderaterna"

3:46 min

På Moderaternas stämma idag har partiet klubbat en ny och mycket strängare invandringspolitik. Därmed är det mesta borta av Fredrik Reinfeldts framgångsrika "nya Moderaterna", säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Moderaterna står idag längre till höger än innan stämman började i torsdags. Partiet har klubbat en lång rad skärpningar i invandringspolitiken, en lång rad skärpningar av straffen i rättssystemet och en lång rad neddragningar av bidrag och socialförsäkringar. Till det lägger de ett antal skattesänkningar. Mycket innebär en uppgörelse med Fredrik Reinfeldts arv, som ju gav partiet åtta år i regeringsställning.  Centrala delar av hans mitteninriktade politik tas bort, till exempel den öppnare migrationspolitiken, den försiktigare attityden mot facket och den tuffare attityden mot försvaret.

– Det här har ombuden gjort med glädje. Och det är lite ironiskt, för det var i i samma kongresslokal 12 år tidigare som Reinfeldt flyttade partiet mot mitten. Då gick det bra i opinionen, så ombuden var glada och följsamma redan då.

Partistämmor och kongresser brukar vara en dragkamp mellan ombud från olika delar av landet. Men moderatledningen under den nya partiledaren Ulf Kristersson har fått igenom allt som var viktigt för den, säger Fredrik Furtenbach.

– Moderaterna är av tradition ett toppstyrt parti. Men det beror också på tajmingen. Partiet är i kris i opinionen, på jakt efter väljare som flytt framförallt till Sverigedemokraterna. Det börjar bli nära valet 2018, och alla vet att det är tid för sammanhållning. Dessutom tror jag att det är som lättast för de partiaktiva att vara optimister nu. De har en ny partiledare och flera nya paket med politiska förslag. Även om opinionen ligger i stort sett still är det lättare just nu att hoppas att det vänder.

Partiets migrationspolitisk har nu förändrats starkt sen Fredrik Reinfeldts tid före valet. Hur kommer det sig?

– Först kom valresultatet 2014, där partiet tappade stort till Sverigedemokraterna och även förlorade makten. Sen kom den stora flyktingvågen 2015 från bland annat Syrien, som tvingade även de andra partierna att skärpa sin politik, inte minst Socialdemokraterna.

– Men finns också en vrångbild av partiets inställning före valet. Väldigt ofta tas Fredrik Reinfeldts tal om att svenska folket skulle öppna sina hjärtan för flyktingarna upp som det främsta exemplet på att Moderaterna på den tiden hade en naivt generös inställning till invandring. Det tycker jag är en feltolkning. Reinfeldt lyfte plötsligt flyktingfrågan i valrörelsens slutskede. Det han ville ha sagt till väljarna var snarare att "nu kan det börjar det blåsa, och det här kan bli dyrt för Sverige. Håll er till mig som kan sköta ekonomin, och inte till de rödgröna".

Hur kommer Moderaternas flytt högerut tas emot av väljarna då?

– Risken för ledningen är att de kan göra partiaktiva glada, men kanske inte väljarna. Ledningen har nu flyttat partiet högerut i ett antal viktiga frågor, men använder inte så gärna det ordet själva. Jag antar att det är rädda att högerstämpeln ska kunna skrämma bort vissa väljare.

– Moderaterna går höger ut för att ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Då riskerar de att istället tappa väljare till Centerpartiet. Det såg vi i våras, när Moderaterna öppnade dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen och rasade i opinionen.

– En annan möjlig utgång är förstås är att det kanske inte händer så mycket. Det har visat sig väldigt svårt för Moderaterna att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Opinionen är förvånansvärt still trots all turbulens i svensk politik.