Vårdelever i Bollnäs kan få körkortet betalt

1:27 min

Att få körkortet betalt av Bollnäs kommun kan bli verklighet för elever som går ut vård- och omsorgsprogrammet med godkända betyg.

Förhoppningen är att fler ska söka och fullfölja utbildningen på gymnasiet.

– Det är jätteroligt och jättebra för alla har inte råd att ta körkort, säger Ulrika Lövgren som är lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Torsbergsgymnasiet.

Hur viktigt är körkortet i vårdyrket?

– Om du ska ha en fast tjänst inom hemtjänsten i de flesta kommunerna i Sverige så måste du ha utbildning och körkort, så det är ju jätteviktigt, säger Ulrika Lövgren.

Förslaget är ihopsnickrat av Bollnäs kommun, hälsingerådet och resten av hälsingekommunerna och bottnar i att Bollnäs behöver mer utbildad personal inom vården. Varje elev som går ut vård- och omsorgsprogrammet med godkänt betyg ska erbjudas ett stipendium på högst 15 000 kronor för att kunna finansiera sitt körkort. Förhoppningen är att det här ska locka fler att fullfölja sin utbildning. Tanja Rosengren och Amanda Narding läser sista året på vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag tycker att det känns jättebra. Då vet man att man kan jobba på hemtjänsten direkt efter gymnasiet. Sen om man vill plugga vidare så har man körkortet klart, så man slipper tänka på det vilket gör att man kan prestera bättre, säger Tanja Rosengren.

– Det är en bra möjlighet för alla att få ett körkort. Men det hade varit bättre om man fick det betalt nu under utbildningen, eftersom många inte har råd att ta sitt körkort under sista året eftersom man måste spara till studenten, säger Amanda Narding. 

Tror ni att det blir en avundsjuka från de andra linjerna som inte får betalda körkort?

– Ja det tror jag garanterat. Jag tror att de kommer undra varför just vi i vårdprogrammet får det och inte de, säger Tanja Rosengren.

Hur motiverar du det om du får den frågan?

– Vi går ett yrkesprogram och vi får jobb direkt efter och vi behöver körkort för att kunna jobba, säger Tanja Rosengren.