Tydlig högersväng efter valet i Österrike

1:57 min

Både det konservativa Österrikes folkparti, ÖVP, och det främlingsfientliga Österrikes frihetsparti, FPÖ gick stark framåt i gårdagens val. Störst blev ÖVP med den nye partiledaren Sebastian Kurz i spetsen. Om 31-årige Kurz lyckas bilda en regering blir han den yngste regeringschefen i världen.

– Det är ett stort ansvar väljarna har gett oss i dag, sa Sebastian Kurz när det stod klart att partiet får drygt 31 av rösterna, en förbättring med över 7 procentenheter jämfört med förra valet. Det innebär ett tydligt uppdrag att förändra landet, enligt partiledaren som sedan han tillträdde i våras har gett partiet en ansiktslyftning för att få det att verka mer ungdomligt och dynamiskt.

Kritik mot flykting- och integrationspolitiken har varit hans dominerande tema under valrörelsen. Österrikes frihetsparti, FPÖ, vars huvudbudskap länge varit motstånd mot invandring och islam, har anklagat Kurz för att kopiera deras politik. Uppenbart har de frågorna varit röstvinnare.

FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache konstaterade att partiet är en viktig faktor i österrikisk politik efter att de ökade sin andel av rösterna med drygt fem procentenheter och hamnade på 26 procent. Mycket pekar på att nästa regering blir en svart-blå koalition mellan de konservativa och högerpopulisterna. Valresultatet tolkas som en tydlig signal om att österrikarna har fått nog av stora koalitioner mellan konservativa och socialdemokrater som styrt landet i decennier.

Fortfarande återstår ett stort antal förtidsröster som börjar räknas i dag. Det kan förändra ställningen mellan FPÖ och socialdemokraterna, SPÖ, som i nuläget med knapp marginal är näst största parti med 26,9 procent av rösterna.

Överraskande är att de gröna ser ut att åka ur parlamentet medan en avhoppare från de gröna, Peter Pilz kan ta plats i parlamentet med sitt nya parti.