Filmfestivalen som förenar genom skratt

2:19 min

Libanons stora filmstjärna Julia Kassar, Turkiets folkkäre Erdal Özyağcılar och serbiska Branka Katic är några av namnen som gästar den Internationella Komedifilmfestivalen i Stockholm.

– Humor är allvar, det glömmer vi bort ibland. Olika folkgrupper som kanske inte kommer så bra överens kan komma varandra närmare genom att skratta åt samma sak i en biosalong, säger festivalchefen Nisti Sterk.

Just nu pågår planeringen för fullt inför den fjärde upplagan av den Internationella komedifilmfestivalen som arrangeras i Stockholm 19-22 oktober.

Grundaren och festivalchefen Nisti Sterk har ett hektiskt schema. Hon har nästan tappat rösten och håller i en ständigt plingande mobiltelefon. Nisti Sterk har inte en lugn stund men älskar samtidigt att festivalen växer från år till år.

Mest glädjande är enligt henne det faktum att festivalen visar sig betyda mycket för många.

– För två år sen, när den turkiska stjärnan Perran Kutman var här på besök satt det turkar, kurder, syrianer och armenier och skrattade åt anekdoterna och filmen som visades.

Grupper som inte alltid kommer så bra överens hittade plötsligt till varandra och förenades i skrattet.

I år har festivalen valt att satsa på att återigen bjuda in stjärnor från olika delar av världen. Bland de besökande gästerna finns storstjärnor som:

  • Branka Katic, från filmen Public Enemies med Johnny Depp
  • Libanons megastar Julia Kassar, som är välkänd och populär i hela arabvärlden
  • "Turkiets Hasse Alfredsson", den folkkäre skådespelaren Erdal Özyağcılar och
  • Kathryn Sermak, den fascinerande kvinnan som arbetat och blivit nära vän med Hollywoodlegenden Bette Davis.