Stims fördelning av upphovsrättspengar ska granskas

1:08 min

Efter krav från musikskapare kommer det nu att genomföras en oberoende granskning av upphovsrättsorganisationen Stims fördelning av pengar.

Det är genom Stim, som de pengar föreningar och företag betalat in för att få spela musik på offentliga platser, fördelas till olika musikskapare. En grupp medlemmar menar att fördelningen är felaktig, och att vissa fått väldigt lite pengar eller inga pengar alls.

– Det är glädjande för alla upphovspersoner som varit engagerade i det här att det är någonting som inte stämmer när det gäller utbetalningar. Vi vill kunna följa pengarna från musikanvändare med insamling till utbetalning och vi känner att det länge har brustit där, säger Susanne Wigforss, en av de som drivit frågan.

10 procent av de röstberättigade medlemmarna gick samman och krävde en extrastämma, som hölls i dag. Då röstades det alltså igenom att det kommer att tillsättas en oberoende granskning av hur pengarna fördelats. 

– Det är min förhoppning och förväntan att granskaren kommer att bekräfta att Stim administrerar sina rättighetsintäkter enligt de regelverk som finns och enligt de regler som är fastställda av Stims medlemmar, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.