Mörka moln "inte domedagen"

2:39 min

Atomvinter? Orkan? Skogsbränder? Vulkanutbrott? Domedagsmörker? Solen gick upp vid halv åtta på morgonen i östra Mellansverige, men syntes inte till och nattmörkret dröjde sig kvar i en timme.

Många frågade sig var solljuset tagit vägen.

"Har solen tänkt att gå upp i dag eller?", undrade advokaten Sanna Bergenheim på Twitter.

Och på SMHI i Norrköping fick man ta emot många samtal från oroliga personer på morgonen. Men vädertjänsten kom med lugnande besked.

– Det är inte domedagen. Vi har helt enkelt ett väderfenomen som passerar. Det är en ordentlig front och en hel del täta moln. Vid kraftiga åskoväder kan himlen svartna väldigt snabbt, även på sommaren blir det då domedagsväder. Om man dessutom lägger till att solen bara gick upp för en timme sen blir det extra mörkt när åskmolnen skymmer solen, sa Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till P1 Morgon.

Fenomenet som framför allt koncentrerades till Stockholmsområdet har också att göra med varm och fuktig luft som strömmat in från söder de senaste dagarna. De för säsongen ovanligt höga temperaturerna har i sin tur gett upphov till åskvädret.

– Sen måste atmosfären också vara skiktad på ett sätt som gör att det här ska bildas. Och det har vi fått i samband med det passerande frontsystemet, säger Sjöstedt.

– Men att det skulle bli så här stor effekt hade vi kanske inte väntat oss.

Övriga delar av landet undslapp domedagsstämning på morgonkvisten, och uppmärksamheten kring de mörka molnen fick därför många muntra kommentarer på bland annat twitter.

"Då blir det fördjupning i Aktuellt ikväll eftersom stockholmarna inte kunde hitta solen", skrev twittraren Magnus Undrar.

Men även på andra håll tedde sig morgonljuset annorlunda idag, från Småland och Skåne kom observationer i sociala medier av en orangefärgad sol och himmel under tisdagen.

Liknande fenomen har rapporterats från bland annat Frankrike och Storbritannien under det senaste dygnet.

Och det förklarades bland annat med rök från skogsbränder på iberiska halvön, röd ökensand från Sahara och stormmoln från orkanen Ophelia i Atlanten utanför Irland.