Berättelserna öppnar maktens unkna rum

2:39 min

Tidningen New York Times artiklar om att den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein under flera år ska ha trakasserat kvinnliga skådespelare och medarbetare sexuellt, har satt igång en snöbollseffekt. Tongivande skådespelare har berättat om sina upplevelser, och genom sociala medier har det nått långt utanför filmbranschen. Kulturnytts filmkritiker Emma Engström tror inte är en slump att det är i filmbranschen de här frågorna briserar.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det hade kunnat bli en scen i en komedi: en skumpande naken manskropp som jagar en påklädd ung kvinna i en lägenhet. Det är i så fall inte första filmen om åldrande män som desperat trånar efter unga kvinnor.

Men nu har skrattet fastnat i halsen.

Som den kanadensiska regissören och skådespelaren Sarah Polley skriver i New York Times med anledning av att hon är en av dem som råkat ut för Harvey Weinstein: att skratta åt män som tjatar på unga kvinnor om nakenmassage för att i nästa stund hota med att stänga dörren in till drömfabriken för all framtid är ett försvar, för att slippa se saker för vad de är.

Sarah Polley hade tänkt att göra en komisk kortfilm om sånt hennes kvinnliga skådespelarkollegor råkat ut för under sina år i Hollywood. Men det blev ingen film, för när berättelserna kom upp på bordet insåg de vad som faktiskt hade hänt, och grät.

Insikten att de hade gjort om trakasserier och övergrepp till något skoj för att kunna behålla sin värdighet var för omvälvande.

Jag har själv skrattat i efterhand åt obehagliga intervjusituationer jag har haft med manliga Hollywoodfilmregissörer.

För hur skulle jag annars tackla intervjun med Mel Brooks som slutade med att jag ombads vända på mig för att han skulle kunna ge ett omdöme om min bakdel och hur jag istället stelt backade ut ur rummet som om jag vore tjänstefolk som ville komma från sitt herrskap.

Liknande upplevelser från över tio år sedan går förstås inte att jämföra med de berättelser som nu väller fram från kända och mindre kända kvinnor.

Och samtidigt finns det ett mönster:

1. Det är framför allt unga kvinnor som drabbas.

2. Det handlar om makt, oavsett om det uttrycks i sexuellt färgade omdömen, direkta inviter eller rena övergrepp. Det är effektiva strategier för att befästa sin makt genom att beröva professionella unga människor deras känsla av autonomi och värde.

3. Det handlar om filmbranschen vars unika brygd av pengar, genikult och begär kan bli riktigt giftig i ett allt för instängt utrymme.

Alla berättelser som har kommit har öppnat en dörr till det där slutna rummet. Det är svårt att lova att inte skratta åt det som händer därinne.

Men tyst blir det förhoppningsvis aldrig mer.

Enligt tidningen The Forbes har över 50 kvinnor i den amerikanska filmbranschen nu trätt fram och vittnat om hur de har behandlats av Harvey Weinstein, men också andra icke namngivna män inom filmbranschen. Weinstein själv har sagt att inga relationer har skett utan samtycke.