Simris

Simris är landets första lokala energisystem

3:54 min

Den lilla byn Simris vid Simrishamn blir Sveriges första lokala energisystem som ska försörjas med energi från sol och vind.

Det är nätbolaget Eon som driver pilotprojektet där Simris invånare ska testa att vara självförsörjande på el från solceller, ett vindkraftverk, ett kraftfullt batteri samt en reservgenerator som drivs med ett förnybart bränsle. Byn kopplas bort från det nationella elnätet.

Vi är stolta,

Det så kallade mikronätet invigdes under onsdagsförmiddagen då man symboliskt drog ur en sladd i Simris. I projektet ska man testa om energin från anläggningen med vindkraft och solpaneler räcker till att täcka byns energiförbrukning.

- Vi tror att detta är framtiden, hela energisystemet står inför en jättestor omställning och vi ser att det är jätteviktigt att få in småskalig förnybar produktion. Det mikronätet vi skapat här i Simris tillsammans med byborna är ett sätt för oss att bidra till den här energiomställningen, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution.

- Vi är stolta, konstaterar Simrisbon Anna-Kerstin Persson som tycker det är roligt att få vara del av detta framtidsprojekt.

Karin Levert som också bor i Simris håller med:

- Ja, jag är jättepositiv och jag ska skaffa solpaneler på taket och vara med, säger Karin Levert.