Växjö

Växjös ridskolor behöver miljoner – "Det är fallfärdigt"

1:39 min

Ridklubbarna i Växjö kommun har så slitna anläggningar att det krävs 47 miljoner för att få ordning på dem. Det visar kommunens egen ridsportutredning.

Värst ställt är det på Växjö Ridklubb som har en näst intill fallfärdig anläggning.

– Vissa spilt- och boxväggar är så ruttna att hästarna kan fastna i dem och golvet på loftet är så dåligt att vi har fått spärra av vissa delar eftersom det är en fallrisk, säger Anki Tapper, en av dem som har häst och rider på Växjö Ridklubb. 

Växjö Ridklubbs anläggning är i så dåligt skick att det bara är en tidsfråga innan det händer en olycka och att hela eller delar av anläggningen måste stängas. Så står det i kommunens egen ridsportutredning som nyligen presenterades för politikerna.

Det är så fallfärdiga byggnader att folk kan skada sig.

Ventilationen fungerar inte, vattnet fryser på vintern och det finns inget uppvärmt rum för barnen att vara i. Men det värsta är rädslan för att någon ska skada sig, säger Emma Stewén som har tre flickor som rider här.

– Med tanke på att det är så fallfärdiga byggnader så skulle ju folk kunna skada sig.

Enligt kommunens ridsportutredning behövs det 47 miljoner för att få ordning på de fem ridskolorna. I Växjö Ridklubbs fall handlar det om en nybyggnation.

Men trots att politikerna i flera år sagt att ridsporten ska prioriteras har klubbarna inte sett av några större satsningar.

– Det kanske beror på att det är mycket tjejer som rider, sedan tror jag att man är van vid att ha lite lägre standard i stallen också. Och man har kanske inte skrikit så högt, säger Emma Stewén.