Malmö

Ortens bästa poet ska koras

7:01 min

Tre tävlande från Malmö har gått vidare till riksfinal i en landsomfattande poesitävling bland ungdomar i förorten. Finalen är i Stockholm.

De som gått till final från Malmö är Katra Osman, Ikram Abdul Kadir och Duschan Marinkovic.

De tävlade i fredag och hade förberett vars två dikter. Katra Osman Ikram Abdul Kadir kom till radion idag och berättade om sin poesi.

– Jag skakade innan tävlingen, men sedan var det sjukt skönt, säger Katra Osman.

– För mig var det extremt utmanande efterson jag aldrig stått på scen tidigare eller delat med mig av min poesi. Men det var värt det, säger Ikram Abdul Kadir.

Dikterna kan handla om deras egen verklighet.

– Min poesi handlar om saker i samhället, som att vara en svart muslimsk kvinna. Det handlar om att växa upp i områden där man kanske inte känner sig behövd, säger Ikram Abdul Kadir.

– Jag vill få folk att förstå vad jag känner, och hitta folk som kan relatera, och känna att de också kan göra sin röst hörd, säger Katra Osman, som ger öppningen på en av sina dikter:

"Jag har alltid näven knuten fast besluten att aldrig bli slagen och om den kommer den dagen då är det jag som ska dela ut slagen…"

Även Ikram Abdul Kadir bjuder på nägra rader ur en dikt:

"På sistone har jag tänkt extra mycket på döden, en förnekelse som ligger hos många…Vad du här om du inte vet vart du är på väg. Som Allah sa i Koranen, varenda själ ska smaka på döden."

Även Duschan Marinkovic vann i Malmö, men han kunde inte komma den är morgonen.

Organisationen Förenade förorter ligger bakom satsningen tillsammans med lokala arrangörer och riksteatern. Den 4 och 5 november är det final i Stockholm.