Bostadsmiljonerna

18 miljoner försvann in i kommunkassa

1:10 min

Trollhättan fick 18 miljoner kronor av staten i slutet av förra året för att öka sitt bostadsbyggande. Inte en enda krona har gått till bostadsbyggande. Istället har alla pengarna hamnat i kommunens allmänna kassakista.

Förra året fick 111 svenska kommuner dela på 1,8 miljarder kronor från staten. Pengarna var en del av regeringens satsning för att öka bostadsbyggandet, och extra mycket pengar gick till kommuner som tagit emot många nyanlända invandrare.

Trollhättans stad fick 18 miljoner kronor, men alltihop har hamnat i kommunens allmänna kassakista. Inte en krona av pengarna har öronmärkts och gått till bostadsbyggande.

– Det är ju direkt ohederligt att både söka och ta emot ett bidrag som är avsett för ökat bostadsbyggande, men istället används för att putsa upp det ekonomiska resultatet i en kommun, säger oppositionsrådet Peter Eriksson (M).

Kommunalrådet och socialdemokraten Paul Åkerlund menar att det inte spelar så stor roll eftersom kommunen ändå gör satsningar för att öka bostadsbyggandet:

– I budgetförslagena som antogs för 2017 så har vi ju utökat ett antal tjänster, jag minns inte det i skallen rätt upp och ner nu, men det är säkert inte 18 miljoner, säger Paul Åkerlund.

Han menar dessutom att det inte är tillåtet enligt kommunala redovisningsprinciper att öronmärka pengarna för bostadsbyggande.

Trollhättans stad är inte den enda kommunen som slussat in bostadsmiljonerna på det allmänna kontot. Det har även Dals-Ed gjort, som fick 2,4 miljoner kronor.

– Så som det ser ut i dagsläget när det är svårt att få pengarna att räcka till välfärden så är ju det här tillskottet jättevälkommet för det betyder ju att vi kan bibehålla satsningar på olika sätt, säger kommunalrådet Martin Carling (C).

Även han hävdar att det inte är tillåtet att öronmärka pengarna för bostadsbyggande, och att det därför inte är konstigt att de kan användas till annat.

Men Sotenäs kommun har också fått bostadsmiljoner och de har ändå lyckats hitta ett sätt att öronmärka pengarna.

– Ibland passar inte reglerna verkligheten och vi fick inte 5,4 miljoner av staten för att använda upp dem hipp som happ, så därför sitter pengarna på ett konto hos oss för att användas till bostadsbyggande i kommunen, berättar Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande i byggnadsnämnden.