Kritik mot arabiskt forskarfynd i vikingagrav

1:45 min

Den uppmärksammade nyheten om att muslimsk skrift upptäckts på vävda band i vikingagravar ifrågasätts nu inom forskarvärlden. Uppsala universitet, som gick ut med nyheten, säger nu att man tydligare borde angett att resultaten inte granskats av andra forskare.

Nyheten om att arabisk skrift upptäckts på vävda band i vikingatida gravar som Uppsala universitet gick ut med häromveckan får nu kritik av andra forskare.

Stephennie Mulder, docent och expert på islamisk konst och arkitektur  på universitetet i Austin, Texas, skriver på Twitter att hon är tveksam till att det är arabiska tecken som är invävda i tygerna.

Bland annat eftersom stilen på den arabiska skriften, så kallad kufisk stil, började användas flera hundra år efter dateringen av fynden.

"Det är verkligen så enkelt att jag tillbringat de senaste fem dagarna med att fundera på hur [forskaren] kunnat begå ett så grundläggande och uppenbart misstag", skriver hon.

P4 Uppland har pratat med forskaren bakom resultaten och hon säger att kritiken är för oseriös för att hon ska vilja kommentera saken.

Men Uppsala universitet säger nu att man tydligare borde ha angett att forskningsresultaten var preliminära och att de inte granskats av andra forskare.

– Vi var nog inte tillräckligt tydliga om att det här handlade om en delstudie i en pågående forskning som presenterades vid en utställning, säger Anneli Waara, presschef vid Uppsala universitet.
– Det är forskning som senare kommer att publiceras och peer reviewas.

Är det rätt att ni kommunicerar forskningsresultat som inte är kvalitetssäkrade?

– Bara man är tydlig om vad det är. Och nu kommer vi att göra ett tillägg till det som vi skickade ut. Forskaren i det här fallet kommer också att förtydliga själv, säger Anneli Waara.

Att vikingarna hade nära kontakter med den islamska världen är inget kritikerna motsäger. Kritiken handlar om det verkligen är arabisk skrift på just dessa tygband.