Självlärd AI är ny mästare i Go

1:26 min

Ett datorprogram som lärt sig själv att spela strategispelet Go har överträffat det program som slog världsmästaren.

Artificiell intelligens, eller AI, kan betyda lite olika saker, men i det här fallet handlar det om datorprogram som lär sig.

Förra våren besegrade AI-programmet AlphaGo en av dem bästa människorna i brädspelet Go. Nu har ett nytt program vunnit 100 av 100 matcher mot AlphaGo.  

Innan AlphaGo besegrade mästaren lärde den sig delvis från Go-partier mellan människor.

Men det nya programmet fick ingen information alls, utöver reglerna. Ändå blev den bättre än föregångaren som vann mot mästaren. Och det på bara 36 timmar.

– För mig är det fantastiskt imponerande, och någonting som jag inte alls förväntat mig att någon skulle lyckas med, säger Mikael Kågebäck, doktorand på avdelningen för datavetenskap vid Chalmers tekniska högskola.  

Man använde vad som kallas förstärkt inlärning, lite som klickträning för djur. Men i stället för ett enkelt kommando, som "sitt" eller "ligg", var det "bemästra det här spelet utifrån reglerna".

Om AI:n lyckas får den ett klick. Det här skulle exempelvis kunna användas till självkörande bilar som '"kör dit utan och krocka". Klick!

Mikael Kågebäck berättar hur forskarvärlden tidigare menat att AI måste ha handledning för att lära sig det mesta.

– Men vad de har gjort nu är att de har visat att du kan faktiskt lära den helt från grunden, väldigt väldigt komplicerade problem. Problem som över huvud taget inte hade kunnat attackerats för bara fem år sedan, menar han. 

Referens: David Silver et al. "Mastering the game of Go without human knowledge", Nature oktober 2017. doi:10.1038/nature24270