Rádio Sápmi

Kritisk till debattartikel om att avskaffa modersmålsundervisningen

Universitetslektorn och den samiska läraren Hanna Outakoski skakade av ilska när hon läste tre moderaters debattartikel om att avskaffa modersmålsundervsiningen på andra språk än svenska i skolorna.

I tisdags publicerades en debattartikel på Aftonbladet där tre moderater från Jönköpings län, Vellinge och Karlskrona, skriver att de vill avskaffa modersmålsundervisning i Sverige. I debattartikeln skriver de bland annat att det svenska språkets roll och betydelse måste stärkas, det genom att avskaffa modersmålsundervisning i andra språk än svenska. Det är ett sätt att säkerställa att barnen får nog med kunskaper i det svenska språket, menar de.

Hanna Outakoski som är lärare i samiska och universitetslektor på institutionen för samiska språkstudier vid Umeå Universitet, håller inte med skribenterna av debattartikeln och säger att flerspråkighet är en rikedom och att man borde arbeta med att stärka alla språken istället.

– För mig visar det här att flerspråkighets-perspektivet inte finns bland dessa människor. Språkkunskap och alla språk som barnen kan är en rikedom. Man kan istället se att svenska språket är en del av dessa barns språk, och självfallet är det så att när man bor i Sverige så kommer det svenska språket att stärkas med tiden. De har inte heller tänkt på att det finns forskning som visar att flerspråkighet är bra, säger Hanna Outakoski till Rádio Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio