Säpochefen: Försöker visa att jag vågar tänka utanför boxen

3:20 min

På torsdagskvällen besöker chefen för Säkerhetspolisen Anders Thornberg sin hemstad Halmstad för att föreläsa om terrorhot. P4 Halland pratade med honom om hur öppet Säpo kan bli.

Under torsdagskvällen föreläser Halmstadbördige Anders Thornberg, generaldirektör för säkerhetspolisen, Säpo, på stadsbiblioteket i Halmstad. Han ska bland annat tala om terrorhot och främmande underrättelseverksamhet riktad mot Sverige.

En av hans ambitioner som generaldirektör har varit att göra säkerhetspolisen öppnare, något han till viss del tycker har lyckats.

– Vi märker att vi får större förtroende, och vi märker att folk vänder sig till oss, säger Anders Thornberg.

Men hur öppet kan Säpo bli?

– Vi måste vara så öppna som det krävs för att vi ska kunna lösa vårt uppdrag. Men vi finns på Twitter, vi har en webbsida och vi funderar på att starta poddar så småningom, säger Anders Thornberg.

Säkerhetsskyddsområdet är en fråga han tycker är extra viktig. Att ha en bra säkerhetskultur och veta vad som är mest skyddsvärt i en verksamhet. 

– När man ska vara öppen så är det inte bara att gå ut och prata. Naturligtvis diskuterar vi innan vad jag kan säga och inte säga.

Men hur bra är du på att släppa kontrollen?

– Jag tror inte det skulle vara så bra för en säkerhetstjänst att släppa kontrollen helt, men jag försöker visa för min organisation ibland att jag vågar tänka utanför boxen, säger han och fortsätter:

– Till exempel ställde jag upp på en ganska halvgalen bild en gång i Dagens Industri där jag låg under en soffa, som många hade synpunkter på. Men då ville jag visa att man ibland ska våga tänka utanför boxen.