Kalmar län

Släktingarnas historier från Estland öppnade Jonathans ögon

3:32 min

Arkeologen och doktoranden i arkeologi vid Linnéuniversitetet, Jonathan Lindström, har via släktforskning och forskning hittat information om kopplingen mellan estlandssvenskar och ölänningar.

Frågan om hur den svenska bondegruppen som finns i Estland, som har svenskt ursprung och fortfarande pratar svenska, fascinerade arkeologen och doktoranden i arkeologi, Jonathan Lindström, så pass att han började undersöka det hela.

Kopplingarna till Öland som han har funnit är många och det hela har varit som att lägga ett gigantiskt pussel. En pusselbit är språket som estlandssvenskarna har:

– Det finns alltså fortfarande enstaka som fortfarande pratar svenska där borta och har varit fiskarbönder i flera hundra år.

Språket har likheter även på ett annat sätt, ordet för åkerbit är detsamma på Ormsö som på Öland och det finns också ortnamnslikheter.

En annan bit som Jonathan Lindström har lagt till detta pussel handlar om måttsystem. Alltsedan medeltiden har man delat in jorden på olika sätt. En måttenhet har varit attungar som användes på Öland och på fastlandet. Skulle sedan jorden delas upp gjordes den det med hjälp av stänger och alnar.

– Det system som Ormsöborna använde, alltså de första svenskarna i Estland, är precis samma som användes på Öland vid samma tid, berättar Jonathan Lindström.

Intresset kommer från den egna släkten

Kolonisationen österut är ett spännande ämne menar han, men främst kommer intresset för estlandssvenskarna från hans egen familj och släkt. Som sextonåring kom Jonathan Lindströms far till Sverige, ensam under kriget. Senare kom resten av släkten efter.

Farfastrarna satt på rad och berättade fantastiska äventyr och historier om Ormsö. De pratade en ålderdomlig svenska som troligen har behållit sina ålderdomliga drag eftersom kontakten med Sverige har varit liten.

– Jag fick upp ögonen för att historien kan se så väldigt annorlunda ut. Bara 30 mil ifrån Sveriges kust så har man levt ett helt annat liv, menar han.

Jonathan Lindström är i dag otroligt glad att han ägnade barndom och tonår åt att lyssna på farfastrarnas historier. Något som kanske vännerna såg som lite mossigt men som i dag har gjort att Jonathan Lindström arbetar som arkeolog.