Sverige och Danmark skjuter till 2,2 miljarder till Postnord

1:45 min

Den svenska staten går in med 400 miljoner kronor för att rädda Postnord som ägs gemensamt av Sverige och Danmark. Det är stora ekonomiska problem i den danska delen men inte i den svenska säger näringsminister Mikael Damberg.

Den danska staten satsar 1,8 miljarder kronor och med det svenska stödet blir det sammanlagt 2,2 miljarder som var nödvändigt för att rädda Postnord säger Mikael Damberg.

– Vi har haft en väldigt svår ekonomisk situation i Danmark där man riskerat att äventyra inte bara den danska verksamheten utan Postnordkoncernen som helhet. Nu har vi nått en överenskommelse med de danska ägarna efter ganska hårda förhandlingar. Jag är nöjd med resultatet, som innebär att Danmark tar en väldigt stor del, av kostnaderna som uppstått i den danska delen av verksamheten.

Den danska och svenska posten gick ihop genom ett avtal till Postnord 2009 då dåvarande centerledaren Maud Olofsson var näringsminister. Sverige äger 60 procent och Danmark 40 procent, men i styrelsen har länderna 50 procent var av rösterna.

– Ja det är ju ett aktieägaravtal som tecknades av Maud Olofsson 2009, som jag inte tyckte var bra då, och där socialdemokraterna också röstade emot det här i riksdagen. Men vi har fått leva med det här avtalet och det har inte gjort förhandlingarna enklare.

Försök ska nu göras att ändra styrningen av Postnord enligt Mikael Damberg.

Dom ekonomiska problem nu som hotar Postnords existens beror på svårigheter i Danmark. Under året har en ny plan och ny modell för Danmark tagits fram, men den innebär också att upp till 4000 anställda där riskerar uppsägning. Bland dem finns många som har ett gammalt anställningsavtal med tre års uppsägning som kostar mycket för företaget.

– Vi ger tydliga förutsättningar för bolaget nu, så jag är optimistisk i att det här är rätt väg, för den måste ställas om den danska verksamheten. Även om det är tufft att kanske uppemot 4000 anställda kan få gå, i den danska verksamheten, så är det nödvändigt att Danmark också blir lönsamt.