Så här kan du som lärare använda Marvinter med din klass

Många lärare hör av sig till oss och berättar att de lyssnar på Barnradions julkalender med sina klasser. Jättekul tycker vi!

Att lyssna på julkalendern tillsammans i klassen är enkelt och ofta uppskattat av eleverna. Kanske är det första gången vissa barn lyssnar på radio?

Alla avsnitt finns som podd och det är enkelt att lyssna. Avsnitten är 9-10 minuter långa.

Känns det svårt med tekniken? Vi har samlat tips om hur du ska göra för att kunna lyssna i klassrummet.

Tips på vad ni kan göra efter att ni lyssnat:

  1. Marvinter handlar mycket om väsen i nordisk mytologi. Låt eleverna välja ett väsen och presentera det. Låt dem antingen söka fakta själva eller använda den väsenfakta vi sammanställt i persongalleriet.

  2. Diskutera i klassen om varför man trodde på väsen förr i tiden. Vilka slags väsen tror vi på idag?

  3. Ni kan också rita egna väsen och hitta på fakta om dem!

  4. Diskutera ett utvalt avsnitt med eleverna. Hur kom det sig att karaktärerna gjorde som de gjorde? Hur skulle eleverna gjort och känt om de varit i samma situation? Skulle de gjort likadant som till exempel Hugo? Eller skulle de gjort något helt annorlunda?

  5. Det går också att börja på ett vitt papper och göra någon av våra "Rita till radio"-övningar.

Vill dina elever ha något att göra medan de lyssnar? Här finns en färgläggningsbild att skriva ut och och färglägga medan ni lyssnar! Fler färgläggningsbilder kommer att komma.

I år finns även ett spel till kalendern! Även spelet kan användas i klassrummet.

Detta är första året som vi gör en lärarsida för julkalendern. Om ni har synpunkter på den så mejla gärna julkalendern@sverigesradio.se!