Populistparti mot nya framgångar

1:54 min

På söndag är det lokalval i Kosovo, och precis som i parlamentsvalet som hölls i somras väntas det radikala "Partiet för självbestämmande" gå starkt framåt.

Hög arbetslöshet, utbredd fattigdom och korruption har gjort att många förlorat förtroendet för de etablerade partierna.

Vetevendosje, eller "Rörelsen för självbestämmande", nästan dubblerade sitt resultat jämfört med tidigare val, och fick omkring 26 procent av rösterna i det parlamentsval som hölls i Kosovo i juni.

Nu förväntar sig partiet framgång även i helgens lokalval, bland annat på grund av ett stort folkligt missnöje kring saker som utbredd korruption, hög arbetslöshet och fattigdom.

Den politiska analytikern Krenar Gashi säger i en mejlintervju med Sveriges radio att det ökade stödet för Vetevendosje framförallt ska ses som en protest mot alla andra partier i landet.

Partiet Vetevendosje har främst blivit känt för sina radikala metoder, bland annat har man flera gånger utlöst tårgas i Kosovos parlament för att hindra beslut om att till exempel ge utökad makt åt landets serbiska minoritet, eller för att stoppa en gränsuppgörelse med grannlandet Montenegro.

Efter parlamentsvalet i somras tog det nästana tre månader innan en koalitionsregering kunde bildas under ledning av den tidigare gerillaledaren från Kosovokriget, Ramush Haradinaj.

Men med en mycket knapp majoritet i parlamentet ses regeringen som svag och dåligt rustad för att ta tag i de omfattande reformer som många anser vara nödvändiga, inte minst när det kommer till ekonomin och rättssäkerheten.

Kosovo utropade sig självständigt från Serbien 2008, men i Serbien ser man fortfarande Kosovo som en del av sitt land.

Flera EU-länder har också vägrat att erkänna Kosovo som en självständig stat. Sedan några år pågår EU-ledda förhandlingar mellan Kosovo och Serbien men framstegen har än så länge varit små.

Till skillnad från övriga länder i det forna Jugoslavien krävs fortfarande visum till EU för människor från Kosovo, och under den stora flyktingkrisen 2015 sökte sig tusentals kosovaner illegalt till andra EU-länder i hopp om en bättre framtid där.