Över 70 dödades i gårdagens dåd i Afghanistan

1:22 min

Över 70 människor dödades i gårdagens terrorattacker mot två moskéer i Afghanistan. På lördagsmorgonen har minst två raketattacker utförts nära det internationella militärhögkvarteret i Kabul, men där finns inga uppgifter om döda.

Det var under fredagsbönen i moskéerna som två självmordsbombare utförde attacker mot bedjande människor.

Tv-bilder visar kaos och förtvivlande människor som försöker rädda skadade efter attacken mot den shiitiska Zaman-mosken i Kabul. Hundratals sandaler utanför moskén vittnar om att den var fylld med bedjande människor vid fredagsbönen.

– Detta är inget annat än barbariskt. Vad är det för muslimer som kan rättfärdiga detta, säger en förtvivlad man till nyhetsbyrån AFP.

Shiamuslimerna i Afghanistan har varit hårt utsatta i år där minst 84 har dödats och närmare 200 skadats i en våg av våld riktade mot just minoritetsgruppen shiiter.

I provinsen Ghos i centrala Afghanistan angreps en sunnimoské igår. Där tyder det mesta på att dådet var riktat mot en lokal krigsherre som dödades. Men som också krävde ytterligare minst 30 andra människors död.

IS har sagt sig ligga bakom båda dåden, men utan att ge något bevis på att det är så.

Det har varit en ovanligt blodig vecka i det krigshärjade Afghanistan med attacker mot både civila och militär som kostat minst 180 människor livet. Afghanistans president Ashraf Ghani fördömde båda attackerna och sa att dessa dåd står i helt motsatt kontrast till vad islam står för.