Manifestationer i hela landet mot övergrepp

1:08 min

#Metoo-kampanjen lämnade i dag nätet och togs sig ut på gatorna. Runt om i världen har tusentals manifesterat och i Sverige höjdes rösten i ett tiotal städer. Evenemanget i Stockholm samlade omkring 1400 personer, enligt polisen.

– Det har varit en dålig vecka för män. Den har bevisat att det är kvinnor som gör förändring, säger Oscar Bolyos, en av många som deltog.
Tusentals personer världen över diskuterar fortfarande #metoo på sociala medier. Flödena pulserar av personliga historier som kommer fram i ljuset, historier som tillsammans tecknar en bild av ett utbrett samhällsproblem med sexuella trakasserier och övergrepp.

Och engagemanget sträcker sig utanför sociala medier. På flera platser i Sverige samlas människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. Tusentals har anmält sitt intresse på Facebook.

I Göteborg på Götaplatsen manifesterar några hundra personer, likaså på Sergels torg i Stockholm som var först ut i dag, klockan 11.

Det är män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer som samlas. I publiken i Stockholm stod Oscar Bolyos.

– Det har varit en dålig vecka för män. Den har bevisat att det är kvinnor som gör förändring. Jag är väldigt berörd av det som hänt, säger han om #metoo-kampanjen till TT.

I Göteborg hoppas Carin Boné som stod i publiken att manifestationen ska leda till att män förstår vad som är rätt och fel.

– Det här kanske leder till det. Vi ökar diskussionen om vad det här beteendet egentligen är. Nu sprider sig kampanjen som en löpeld och vi hoppas på en förändring, säger hon till Göteborgs-Posten.

Vid manifestationen i Stockholm deltog bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, säger hon.

Hon berättade också om en egen erfarenhet av sexuella trakasserier från sin tid inom politiken. Som "ung och entusiastisk" politiker, på väg till ett EU-möte tillsammans med en högt uppsatt politiker, visade det sig att de var ute i väldigt god tid. Politikern föreslog att de skulle stanna till på en restaurang. Det var mörkt där inne och plötsligt känner Åsa Regnér hans händer över sin kropp.

– Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, säger Regnér till publiken vid manifestationen.