KI-forskaren Ahmadreza Djalali dömd till döden

0:59 min

KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran sedan april förra året, har dömts till döden. Det uppger hans fru för Ekot.

Ahmadreza Djalali greps under ett besök i Iran förra året anklagad för spioneri och var under lång tid försvunnen.

Svenska utrikesdepartementet känner till uppgifterna och arbetar med att få en bekräftelse att Djalali dömts till döden i Iran.

– Det är viktigt för oss att få ett slutgiltig bekräftelse. Med de uppgifterna som vi har nu så är det mycket som tyder på att det stämmer att han har dömts till döden. Men det är också självklart viktigt för oss att få det bekräftat från den iranska sidan. Men det är inte så att vi avvaktar. Vi tar omedelbart upp med iranska företrädare hur allvarligt vi ser på dödsstraff, och att vi fördömer dödsstraff. Sen är det självfallet så också att det finns ett juridiskt ombud i den här frågan. Vilket gör att man också måste förhöra sej om hur det ser ut med möjlighet att överklaga den här domen och så vidare. Men UD kommer omedelbart ta upp det här på många olika nivåer, både vad gäller Stockholm och lokalt i Teheran, säger Patric Nilsson, presstalesperson på Utrikesdepartementet

Utrikesdepartementet söker nu en officiell bekräftelse av Iran på att uppgifterna stämmer.

UD har har enligt Patric Nilsson försökt följa hans fall, men det har varit stora svårigheter eftersom KI-forskaren inte har svenskt medborgarskap utan bara permanent uppehållstillstånd.

– I det här fallet talar vi om en person som är bosatt i Sverige och har permanent uppehållstillstånd, vilket gör att det är än svårare för oss att få information. Men vi har kunnat ha en dialog med den iranska sidan och även på hög nivå, säger Patric Nilsson.