Babyluckor kan bli verklighet i Danmark

1:46 min

Babyluckor, där oönskade barn anonymt kan lämnas in till sjukhus, kan bli verklighet i Danmark. En majoritet i Folketinget är nu för att det skapas ett sådant system.

Flemming Møller Mortensen är talesperson i hälsofrågor för det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna.

– Det handlar inte om att det ska vara lättare att göra sig av med ett nyfött barn, utan att kunna ge en lösning i en särskilt förtvivlad situation, säger Flemming Møller Mortensen till Danmarks Radio.

Frågan om babyluckor, det vill säga en särskild lucka vid ett sjukhus där man anonymt kan lämna ett nyfött barn har aktualiserats efter att ett övergivet spädbarn hittades dött tidigare i veckan i Glostrup utanför Köpenhamn. I Danmark har man i snitt ett fall per år där spädbarn överges. Sedan 2004 har åtta levande- och fem döda barn hittats.

Förutom Socialdemokraterna vill även Dansk Folkeparti och Socialistisk Folkeparti att man inför babyluckor, vilket innebär att det finns en majoritet för det i Folketinget. Enligt förslaget skulle de inrättas på Rikshospitalet i Köpenhamn och på universitetssjukhuset i Århus.

Babyluckor finns bland annat i Tyskland sedan 17 år tillbaka och hittills har cirka 500 barn lämnats i dem, enligt Danmarks Radio.

Men förslaget får kritik från danska barnmorskor. Lillian Bondo som är ordförande för de danska barnmorskornas fackförbund, Jordemoderforeningen, säger till Danmarks Radio att man riskerar att fler mödrar kan tvingas att lämna ifrån sig sina barn om man öppnar för möjligheten.

– Vi vänder tillbaka till skuld och skam i samband med barnafödande och fler barn riskerar kanske att mista sin mamma på det här viset säger Lillian Bondo.