Försvaret köpte hundar för miljonbelopp – kan vara olagligt

2:21 min

Försvarsmakten köpte schäferhundar för mångmiljonbelopp – utan att annonsera ut en offentlig upphandling. Det kan ha brutit mot lagen, avslöjar P1-programmet Kaliber.

Hundarna har kostat i snitt omkring 210 000 kronor – summor som är långt över det normala, enligt experter och uppfödare som Kaliber varit i kontakt med.

– Det är helt oförklarligt. Helt oförklarligt. Vill jag påstå. Med tanke på att det är skattepengar så blir jag ju lätt upprörd faktiskt, säger hundexperten Fredrik Steen, som bland annat utbildat hundförare inom polisen.

Försvarsmaktens har i över tio års tid bedrivit storskalig avel på schäfrar för att få fram lämpliga tjänstehundar till sina förband. Avelsprogrammet förser även polisen med hundar.

Fram till 2014 köpte Försvarsmakten omkring 90 hundar till det här avelsprogrammet. Hundar som skulle få till uppgift att para sig och få valpar, och lägga grunden för en helt egen stam av Försvarsmaktshundar.

Kaliber har tagit del av fakturor från inköp som rör 59 av de här hundarna, som sammanlagt kostade drygt tolv miljoner kronor. I snitt betalade Försvarsmakten omkring 210 000 kronor per hund, trots att det oftast handlade om unga djur utan höga utbildningsmeriter, och som heller inte  fått valpar som visar att de fungerar bra i avel.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga faktiskt. Jag har aldrig sett något liknande. Alltså det här, det är helt orimligt. Det finns tusentals och åter tusentals hundar med i princip samma familjebild som är omeriterade, säger Fredrik Steen.

Inköpen kan också vara olagliga, eftersom Försvarsmakten inte har annonserat ut en offentlig upphandling. Det menar Andrea Sundstrand, som är docent vid Stockholms universitet och expert på offentliga upphandlingar.

– Enligt min bedömning så är det här en upphandling som borde ha konkurrensutsatts.

Och därmed är den enligt din bedömning olaglig?

– Enligt min bedömning är den olaglig, ja.

Försvarsmakten menar att de höga priserna gjort det lättare att hitta attraktiva tikar, och att inköpen har följt "marknadsekonomiska principer". Hundtjänstenhets chef Thomas Goder säger att jurister gav dem grönt ljus att göra inköpen utan att annonsera ut en offentlig upphandling. Och att det var helt nödvändigt.

– Hade vi hamnat i en offentlig upphandling då hade vi nog stått i 2005 fortfarande, eller åtminstone 2006, för det finns inte en uppfödare som kan leverera allt det som vi har eftersökt, säger han.

Andra delen i Kalibers granskande serie "Hundfabriken" sänds i P1 efter 10-nyheterna.