Försäkringskassans krav stjäl läkarnas arbetstid

3:19 min

Orimligt och oacceptabelt, så beskriver en läkare i Olofström ökningen av Försäkringskassans krav på kompletteringar av läkarintyg.

Katarzyna Kaczmarczyk som är allmänläkare på Familjeläkarna i Olofström är en av många som upplever att Försäkringskassan kräver mer kompletteringar på sjukintyg än tidigare.

– Det har förändrats betydligt, och det belastar sjukvården. 

Upplever en ökning
Hennes upplevelse är att det har ökat de senaste två åren, och hon får liknande signaler när hon diskuterar problemet med sina kollegor. Enligt henne resulterar ökningen i att läkare får prioritera bort vanliga arbetsuppgifter. 

– Läkare ska arbeta som läkare. Att skriva intyg är naturligtvis vår uppgift, men hur många kompletteringar som helst är helt orimligt och oacceptabelt.

Katarzyna Kaczmarczyk pekar på regeringens mål med att sänka sjukpenningtalen som en delförklaring till varför det ser ut som det gör. 

Ingen statistik
På Försäkringskassan är man medveten om att det finns ett missnöje bland läkare. 

I december kommer vi att ha mer fakta

Hon pekar på att en del av problemet kan handla om kvalitén på intygen. Men att antalet kompletteringar skulle vara kopplat till regeringens mål med att sänka sjuktalen ger inte Karin Olsson, områdeschef på Försäkringskassan inte mycket för. 

– Jag ser inte att det finns ett samband mellan kvalitén på intyg och sjukskrivningsprocessen.