Brandattentat i Ängelholm utreds som säkerhetsmål

0:27 min

Riksenheten för säkerhetsmål tar över utredningen om händelsen natten till i går, då misstänkta brandbomber kastades mot en krog i Ängelholm.

Natten mot söndagen greps en 21-årig man utanför en krog i Ängelholm, sedan han kastat två glasflaskor mot krogen. Det började aldrig brinna, men en person skadades av glassplitter. Det är än så länge oklart vad flaskorna innehöll.

Mannen brottades ned av krogens ordningsvakter och greps sedan av polis. Han anhölls på söndagsförmiddagen, misstänkt för mordförsök. Idag har utredningen flyttats över till Riksenheten för säkerhetsmål som bland annat utreder misstänkta terrorbrott. 

– Jag har tagit över förundersökningsledarskapet. Rubriken i nuläget på gärningen är grovt olaga hot, säger chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström på Riksenheten för säkerhetsmål.

Mannen hade ett bälte runt midjan med en sladd till en fjärrkontroll. Agneta Hilding Qvarnström vill inte kommentera om den tekniska undersökning som har gjorts har kunnat klarlägga om mannen hade sprängmedel på sig eller inte. 

– Jag ger inga detaljer från utredningen i det här läget. Det råder förundersökningssekretess, säger hon till Ekot.

Hon vill inte förklara närmare varför utredningen har flyttats över till Riksenheten för säkerhetsmål, som bland annat utreder terrorbrott.

– Det ansågs lämpligt att förundersökningen bedrivs här vid enheten. Så får vi se vad utredningen ger och vad som kommer fram den närmsta tiden.

Sveriges Radio har varit i kontakt med mannens offentliga försvarare som säger att 21-åringen förnekar brott. 

Enligt uppgifter från krogen hade mannen religiösa skrifter med sig i en väska. "Mannen bar på en stor kökskniv och han hade på sig ngt som liknade ett bombbälte med elektronik. Ngt han såg ut att vilja aktivera när vi övermannade honom", skrev krogen på sin hemsida några timmar efter händelsen.