Dyrare att gå på museum i Göteborg

1:04 min

De senaste 10 åren har ett årskort till Göteborgs fyra kommunala museer kostat 40 kronor. Nu föreslås det höjas till 100 kronor.

Årskortet föreslås nästa år höjas till 100 kronor för alla som är 26 år och äldre. Ett engångsbesök ska kosta 60 kronor. Tidigare har det varit gratis för ålderspensionärer.

På tisdagen klubbas kulturnämndens budget för 2018.

Urholkat stöd och ökade kostnader för bland annat museimagasin ligger bakom förslaget på en höjning.

– Sektor museer har inte en den finansiering för grunduppdraget som täcker de kostnader som vi står inför. Vi vill inte göra besparingar som skulle vara negativt för utställningarnas kvalitet. Därför föreslår vi hellre en höjning av biljettpriset, säger kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren.

Det skulle handlat om besparingar på 3,5 miljon som hon inte vill genomföra.

En utredning redan 2015 visade att regionala finansieringen av verksamheten årligen har minskat med omkring 5,6 miljoner sedan 2011.

Anna Rosengren tycker det är beklagligt om höjningen får vissa att avstå från museibesök men tycker att det ändå är mycket man får för ett årskort på 100 kronor:

– Obegränsat antal besök på basutställningarna på                             Sjöfartsmuseet akvariet, Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och så småningom även på Röhsska museet när det åter öppnas, säger Anna Rosengren. 

På många museer tar man entré från 15-år men i Göteborg går unga in gratis till och med 25 års ålder.

Nästa år ska entréavgifterna utredas.