Växjö

Aldrig stått på skidor – nu ska skolklassen åka Vasaloppet

5:16 min

En gigantisk utmaning väntar sjätteklassarna på Centrumskolan i Araby. Ingen i klassen har tidigare stått på skidor och nu ska skolklassen åka Vasaloppet.

Det är genom Vasaloppets egen skolutmaning som Centrumskolan, i konkurrens med 120 andra ansökande klasser, hamnat på startlinjen. Nu ska man göra allt i sin makt för att ta sig igenom Ungdomsvasan 2018. 

Sträckan på nio kilometer kan låta tuff för någon som aldrig stått på längdskidor – men klassen får hjälp med coachning, övernattning och utrustning av arrangörerna.

David Schylander är idrottslärare på Centrumskolan och han blev överväldigad av beskedet att man blivit utvald av arrangörerna.

– Man blir ju först paralyserad. Sedan blir man ju hur glad som helst. Glädje. Tårar. Det är en jättehärlig känsla att få delta i Ungdomsvasan. Det här [skidåkning] är inget som mina elever vanligtvis kommer i kontakt med. Området är ju präglat av fotboll, basket och andra sporter, säger David Schylander och fortsätter:

– Det finns ingen i klassen som stått på skidor. Så det kommer bli jätteintressant att följa detta. Så vi får se var det slutar. Men tro mig. Allihopa kommer att genomföra det här. Det är jag inte orolig för, säger David Schylander.