Kampanj ska minska vibrationsskador i arbetslivet

1:40 min

Vibrationsskadorna är i dag den vanligaste formen av arbetssjukdom i Sverige, och ger livslånga problem med nedsatt känsel och styrka i händer och armar.

Nu genomför fackförbundet Byggnads 3 500 extra arbetsplatsbesök för att uppmärksamma problemet med vibrationsskador.

– Dålig rörlighet. Förlorad styrka och uthållighet i händerna. Innan jag opererades så tappade jag saker, som huvudet sa att jag höll i, men det gjorde inte händerna. Och jag har domningar, från fingertopparna upp till armbågarna, berättar Fredrik Gustafsson från Huddinge, som är en av de som skadats.

Det var när Fredrik Gustafsson var i 40-årsåldern och jobbade som snickare och timmerman med olika vibrerande verktyg som problemen började. Idag är han 51 år och sjukskriven till följd av sina vibrationsskador.

Och Fredrik Gustafsson är långtifrån ensam med de här problemen.

25 procent av de som varje år får sina skador godkända som arbetssjukdomar har drabbats av just vibrationsskador, som påverkar blodkärl och nerver i fingrar och armar.

Det här visar siffror från AFA Försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter. Ytterligare 15 procent har en typ av skada som ofta, men inte alltid, orsakas av vibrationer.

I byggbranschen är siffrorna ännu högre, och när nu fackförbundet Byggnads genomför 3 500 extra skyddsronder på olika arbetsplatser den här veckan, så riktar man sig både till arbetsgivare och anställda. Det säger Tomas Kullberg, ombudsman på Byggnads.

– Vi måste lära arbetsgivarna att ta hand om sin personal, men vi måste också i det här läget prata med de anställda att de måste förstå att de har ett eget ansvar, att säga åt sin arbetsgivare, att vi måste ha fler arbetsuppgifter, få en arbetsrotation så att vi jobbar med fler moment för att inte exponeras på samma sätt, säger Tomas Kullberg.

Det finns ingen bra metod för att reparera skadade blodkärl i händerna, konstaterar Tomas Kullberg. Däremot finns det metoder för att tidigt kunna upptäcka problemet.

Fredrik Gustafsson har fått lära sig leva med sina vibrationsskador, och en del saker kan han inte längre göra.

– Fiska, och så tyckte jag om att bygga modeller förut, och måla och greja, men det är uteslutet nu på grund av att jag har förlorat motorik. Cykla får jag fundera över, speciellt om jag ska cykla på grus eller ute i skogen, säger Fredrik Gustafsson.