Östergötland

Flytta hemifrån - mamma betalar

2:13 min

Förra året fick 85 procent av de östgötar som köpte bostad för första gången hjälp med finansieringen, till exempel av sina föräldrar.

Christine Mannewald stod utan bostad i Lund efter att hon fått reda på att det inte var tillåtet att hyra hennes dåvarande lägenhet i andra hand.

Studentlägenheterna hade lottats ut och hon stod nästan sist i kön. Då bestämde Söderköpingsbon Anita Mannewald att köpa en etta till sin dotter.

– För jag tyckte att Christine behövde ro med sina studier. Det är det studenter behöver, och inte leta lägenhet hela tiden, säger hon.

Christine Mannewald var först skeptisk.

– Jag ville inte känna att jag stod i skuld till min mamma. Och det var precis i början av min studentkarriär och jag kände att: oj ska jag binda upp mig och köpa en lägenhet?

Men i dag är hon tacksam över hjälpen. Anita Mannewald äger 90 procent av lägenheten och dottern resterande. John Flood, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling, säger att det är vanligt att barnen äger tio procent.

– Det är ofta ett krav från bostadsrättsföreningen. Annars blir det en andrahandsuthyrning, och då måste man be om tillåtelse från föreningen för att få hyra ut bostaden till sina barn, förklarar John Flood.

Enligt Mäklarsamfundets undersökning från 2016 som 27 mäklare i Östergötland svarat på fick 74 procent av östgötarna delvis hjälp när de köpte sin första bostad. Till exempel hjälpte föräldrarna med kontantinsats och/eller att de står som delägare eller medlåntagare.

 Det är ju inte alla som har möjligheten, det måste man komma ihåg.

11 procent av förstagångsköparna får hjälp med hela köpet av bostaden. De senaste åren har det blivit allt vanligare att få hjälp att köpa bostad, enligt John Flood.

– Självklart har det blivit det, när kraven har förändrats för boende. Att man måste ha 15 procent som insats.

John Flood tipsar föräldrarna att amortera mycket på sin egen bostad så att man kan ta ett nytt lån till barnens bostad.

Men om föräldrarna bor i hyresrätt blir det mycket svårare att hjälpa sina barn.

– Det är ju inte alla som har möjligheten, det måste man komma ihåg. Jag är jätteglad och tacksam för att vi kunde göra det, säger Anita Mannewald.