EU-beslut kan slå hårt mot biodrivmedel

2:00 min

Europaparlamentets miljöutskott har fattat ett beslut som kan slå hårt mot biodrivmedel och bioenergi i Sverige, enligt kritiker. Anledningen till beslutet är bland annat att skapa ett mer hållbart skogsbruk.

Centerpartisten och EU-parlamentarikern Fredrick Federley är mycket kritisk och säger att det till exempel gör det svårare att använda etanol, som blandas in i bensin, och även för tallolja, som blandas med diesel.

– I grund och botten är det en krigsförklaring mot det miljöpolitiska arbetet som vi gör i Sverige. Den här typen utav regler finns överhuvudtaget inte för de fossila bränslena och det gör att vi har gjort det jäkligt svårt att producera miljövänliga biobränslen och i stället gör vi det enkelt att fortsätta importera diesel, säger Fredrick Federley till Ekot.

Beslutet togs i Europaparlamentets miljöutskott i går kväll och det med knapp majoritet.

Det innebär att det kan bli nya regler kring biodrivmedel till fordon och även för bioenergi, som till exempel används för att värma upp hushåll via fjärrvärmenätet.

Utskottets majoritet menar bland annat att det skulle ge ett mer hållbart skogsbruk, men det går ändå, säger energiminister Ibrahim Baylan.

– De länder som huggit ner sin skog brukar vara väldigt skeptiska, men vår erfarenhet är att det går alldeles utmärkt att kombinera detta, säger Ibrahim Baylan.

Socialdemokraten Jytte Guteland sitter med i miljöutskottet och hon lade ner sin röst igår. Hon säger att delar av förslaget inte är bra.

– Jag tycker det försvårar för att producera biobränslen och det ger ett försprång för de fossila alternativen. Det tycker inte jag är bra.

Du lade ner din röst, varför röstade du inte nej?

– Det handlade om att också markera att de delar i betänkandet som handlar om höjd ambition att förbättra hållbarheten. Det handlar om förnybart trots allt. Där ville jag markera mitt stöd.

Branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedelsinstitutet är mycket kritiskt till beslutet och menar att om det blir verklighet så skulle användningen av fossila bränslen öka och användningen av biodrivmedel minska.

Men vd Ulf Svahn säger till Ekot att han inte tror att det kommer att bli verklighet.

För beslutet från miljöutskottet är inte slutgiltigt. Frågan ska nämligen upp i Europaparlamentets plenum och socialdemokraten Jytte Guteland har goda förhoppningar om att beslutet då ska ändras.

– Nu måste vi ta en ordentlig fight i hela parlamentet.