Utländska spelsajter får inte marknadsföras i Sverige

1:44 min

Marknadsföring av utländska spelsajter är förbjudet enligt svensk lagstiftning. Det slår Kammarrätten fast i en ny vägledande dom.

Högsta förvaltningsdomstolen ger därmed Kammarrätten rätt om att företagen måste sluta publicera reklam för spelbolag som saknar svenskt tillstånd.

Camilla Rosenberg, Lotteriinspektionens generaldirektör är nöjd med ett klargörande för myndigheten och annonsörerna.

– För vår del är det här ett mycket klargörande beslut från Högsta förvaltningsdomstolen. Beslutet innebär att det är förbjudet med marknadsföring av utländska spelsajter.

Beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen innebär att domarna från kammarrätten mot företagen Clear Channel, som på reklamtavlor gjort reklam för ett utländskt spelföretag, och företaget nyheter24, som på sin hemsida publicerat länkar till en ett utländskt företag nu tvingas upphöra med att annonser för utländska spelbolag. 

Om företagen fortsätter sin annonsering av utländska spelbolag som saknar rätt att verka i Sverige ska nyheter24 betala ett vite på 100 000 kronor och Clear Channel ska betala ett vite på 250 000 kronor per dag, som de annonserar.

Douglas Roos är grundare och styrelseordförande för den internetbaserade hemsidan nyheter24. Han är missnöjd med domstolsbesluten för att de minskar hans annonsintäkter.

– Vi måste fortsätta att bestrida det här felaktiga beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen och från Lotteriinspektionen som har drivit ärendet. Vi måste kämpa med allt vi kan för att få behålla de här annonsintäkterna. Det här skadar oss väldigt mycket, säger Douglas Roos.

Företaget Clear Channel har avböjt att kommentera domen.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut om att inte ge prövningstillstånd för ärendena betyder att Kammarrättens dom i Jönköping där spelärenden avgörs står fast.

Det kan också betyda att domen blir vägledande för de åtta företag som fortsatt väntar på beslut i Kammarrätten och som i hög grad motsvarande de ärendena som avgjorts.

De företag som väntar på ett domstolsbeslut är företagen; Hittapunktse AB, Svenska Hockeyligan AB, TV4 Aktiebolag fotbollskanalen , TVNU Sweden AB, A City Media AB, Blocket AB, Aftonbladet Hierta AB, AB Kvällstidningen Expressen, JCDecaux Sverige AB.

Lotteriinspektionens generaldirektör, Camilla Rosenberg förväntar sig att de kommande domarna mot företagen som väntar på ett avgörande - kommer att nekas att få fortsätta sin annonsering av spelbolag som saknar svenskt tillstånd.

– Vi tycker att Högsta förvaltningsdomstolens beslut är klargörande. Det innebär att Kammarättens dom kommer att vara vägledande, både för oss i våra kommande beslut och även för andra mål som ligger på vänt i olika instanser gällande otillåten spelreklam.