Rättegång mot människorättskämpar inleds i Turkiet

2:16 min

I Turkiet inleds i dag rättegången mot elva människorättsförsvarare däribland svenske Ali Gharavi. De gripna kallas "Istanbul-elvan", har alla kopplingar till människorättsorganisationer och anklagas för samröre med terrororganisation.

Tio av de gripna, bland annat den svenske it-konsulten Ali Gharavi greps på ön Büyükada, en av prinsöarna, utanför Istanbul i början av juli. De deltog i en workshop om mobil- och datasäkerhet för människorättsförsvarare. Man fick bland annat lära sig hur man skyddar känsliga uppgifter i sina mobiler och på sina datorer.

Bland dem som nu ska upp i rätten finns förutom svensken också Amnesty Turkiets ordförande och Amnesty Turkiets generalsekreterare. Samtliga anklagas för terrorbrott.

– Om man tittar på åtalet så ser man att det som används som bevis i själva verket är rent människorättsarbete. Anklagelserna är helt grundlösa, det finns inte tillstymmelsen till bevis i åtalet. Det här är ett åtal baserat på politik och inte på juridik, säger Andrew Gardner på Amnesty International i Turkiet.

De åtalade riskerar fängelsestraff i upp till 15 år för terroristbrott.
Som bevis hänvisar åklagaren bland annat till att de åtalade lärde sig hur man gömmer bevis i sina telefoner från polisen, åklagaren menar också att mötet på Büyükada skedde i hemlighet, vilket mötesdeltagarna förnekat.

Andrew Gardner menar att syftet med åtalet mot de elva människorättsförsvararna är tydligt.

– Målet har inte bara varit att åtala dessa elva individer utan också skapa en rädsla i det civila samhället och tysta människorättsorganisationer i Turkiet. Budskapet är tydligt: Som människorättsförsvarare kan ditt dagliga jobb leda till att du grips, åtalas för allvarliga brott, terrorbrott, och ställas inför rätta i en sådan här typ av uppvisningsrättegång, säger Andrew Gardner på Amnesty International i Turkiet.