Högerextremister lockar med rasistisk satir

2:40 min

Den nya högerextrema rörelsen Nordisk alternativhöger vill locka nya anhängare med skämt och satir. Samtidigt samarbetar rörelsen med nazister och vit makt-grupper, visar Ekots granskning.

Den östgötska kommunen Finspång har ofrivilligt hamnat i rörelsens skottglugg.

– Budskapet är präglat av ett språkbruk som jag har svårt att uppfatta som ett skämt, säger Ander Axelsson, kommundirektör i Finspång.

Det handlar om ett videoklipp, och avsändaren är Nordisk alternativhöger. En högerextrem gruppering direkt sprungen ur amerikanska Alt-right. I USA växte rörelsens inflytande explosionsartat inför presidentvalet, och nu försöker den nordiska varianten bli lika relevant i den kommande svenska valrörelsen. 

Själva säger Nordisk alternativhöger att de försöker locka med skämt och satir. Och ett exempel är just videoklippet från Finspång.

Den högerextrema organisationen har tagit en gammal marknadsföringsfilm från kommun, och lagt på en egen berättarröst. 

Budskapet är hatiskt, rasistiskt och i och i flera fall använder de rent nazistiska referenser. De pratar om att samhället bara är till för vita, och de lyfter upp gasduschar, hängningar och elavrättningar.

Ekots granskning visar också att Nordisk alternativhöger har ett tätt samarbete med nazistiska grupperingar och andra militanta vitmakt-grupper i Sverige.

Men själv säger Nordisk alternativhögers ordförande Christoffer Dulny att videoklippet är en parodi.

– Det är underhållning. Vem vet var exakt allvaret börjar. Var humorn börjar.

Det är ju nazistiska gliringar från början till slut.

– Jag har ingen beröringsskräck att skämta om, eller med, nazister.

Blir inte humorn ett sätt att legitimera rena nazistiska uttalanden som ni inte skulle komma undan med utan humorn?

– Ledande fråga.

Men min fråga är, är det ett sätt att legitimera uttalanden ni inte skulle komma undan med annars?

– Det är underhållning.

Och det här är den nya rörelsens strategi, säger medieforskaren Kristoffer Holt.

– Man hade inte kunnat framföra det som de gör på något annat sätt. Det är också litet sätt att testa gränser. Man har alltid språngbrädan att man kan säga ”vi skämtade bara” när man får kritik.

Tilltalet kan också locka en ny målgrupp, som kanske inte hade gått med i en uttalat nazistisk organisation, säger Kristoffer Holt.

Kombinationen av det nya tilltalet och att Nordisk alternativhöger så aktivt försöker samla allt ifrån invandringskritiker till nazister gör rörelsen till något nytt i Sverige, menar han.  

Men videoklippet är inget som går hem hos ett par 18-åringar på gymnasiet i Finspång.

– Påverka oss? Nej, inte alls faktiskt. Den är för.. Alltså. Det här är väldigt dåligt. Och vad de än skulle göra som har med nazism att göra så tar man inte åt sig.

– Jag tror det handlar mer om hur personen är som innan. Jag skulle aldrig bli påverkad av en sån här ganska dålig skämtvideo. Men om det är flera ungdomar som redan har högerextrema åsikter, så kanske de går samman och bildar de här rörelserna som nu kommer upp då.