Ny film ska ge föräldrar förståelse för Downs syndrom

2:34 min

Många föräldrar som får ett barn med Downs syndrom blir först oroliga och ledsna. Men en ny film vill visa att man kan tänka mer positivt.

Filmen heter "If I could go back" och har gjorts med föräldrar från olika länder i världen. Så här säger några av dem i filmen:

"Om jag kunde gå tillbaka till dagen då mitt barn föddes så skulle jag säga till mig själv: Var inte rädd! Tro inte att alla drömmar är förlorade, för det här barnet kommer att ge dig mer än du kan föreställa dig"

Så säger några av de föräldrar till barn med Downs syndrom som är med i den brittiska filmen "If I could go back". Det är en kort film för familjer som just har fått ett barn med Downs,
och den är gjord med föräldrar runtom i världen som vet hur det är.

En svensk familj är med

I filmen finns också den svenska familjen Wenthe som har en dotter med Downs syndrom. Så här berättar mamman Linda i filmen om sin oro i början:

"Hur skulle hon vara? Hur skulle hon tas emot? Vad skulle alla säga?"

Det var Svenska Downföreningen som tipsade den svenska familjen om den brittiska filmaren. Föreningen menar att filmen kanske kan hjälpa nyblivna föräldrar, så att de känner mindre oro och istället kan glädja sig mer åt barnet.

Om kärleken till sitt barn

Så här säger Linda Wenthe i filmen om vad hon skulle ha velat veta om framtiden då när hennes flicka kom:

"Hon kommer att vara så oerhört älskad. Både av vår familj, av sina syskon. Jag kan inte tänka mig hur mitt liv skulle vara utan vår fantastiska lilla solskensstråle."

I filmen berättar föräldrarna också om den sorg som de först kände, men att de nu istället önskar att de hade oroat sig mindre och njutit mer:

"Jag skulle ha velat säga åt mig själv att ta vara på varje stund med min dotter. Och jag skulle säga GRATTIS, du har just fått en liten tjej", säger en mamma i filmen "If I could go back".