
Damen med handväskan hamnar i Alingsås
Nu har Sveriges kanske mest omdebatterade staty, konstnären Susanna Arwins "Med handväskan som vapen" fått ett offentligt mottagande. Efter att ha nobbats av en lång rad kommuner tar nu Alingsås emot den som en donation.
Missa inte P4 Dokumentären "Tanten med väskan" – länk under artikeln
Statyn har hämtar inspiration från det ikoniska fotografiet av Hans Runesson från en nynazistisk demonstration i Växjö 1985, då en kvinna svingar sin handväska mot en demonstrant.
Men efter att Växjö för två år sedan tackade nej till att ta emot den, följde en lång rad nej från andra intresserade kommuner.
Susanna Arwins staty finns i två exemplar. Det första köptes av hotellägaren och entreprenören Lasse Diding, som ville ge den till Varbergs kommun. Kommunen sa nej, och statyn hamnade istället i en villaträdgård i Varberg efter en donation till Hallands kulturhistoriska museum.
I måndags beslutade kultur- och fritidsnämnden i Alingsås att ta emot det andra exemplaret, som en donation. Och Susanna Arwin är överlycklig över beslutet:
– Det är helt fantastiskt och jag är så glad att det äntligen blir så här nu!
Men även i Alingsås har beslutet föregåtts av debatt, som handlar om huruvida statyn är våldsbejakande eller ett uttryck för civilkurage.
I en omröstning i den lokala tidningen vann nej-sidan. Och 4 av nämndens 13 politiker ville inte se statyn på något av torgen i Alingsås. En av dem är Sverigedemokraten Zandra Pettersson, som tycker att statyn förespråkar våld.
– Ja, för det ska tysta ner vad andra tycker. Man kan använda verbala argument istället, det tycker jag vore bättre. Kan vi inte visa kärlek på Alingsås gator istället. Vi skulle kunna ha händer som omfamnar varandra i olika färger eller hjärtan. Vi ska inte öka på någon polarisering och våld här.
Ett annat skäl att säga nej för Zandra Pettersson är av hänsyn till kvinnan på originalbilden. Enligt anhöriga tyckte hon inte om bilden som spreds över hela världen. Hon led också av psykisk ohälsa och tog sitt liv bara tre år efter att bilden togs.
Hennes familj vill inte se henne avbildad, vilket är skäl nog att säga nej, skriver den kristdemokrat och två moderater som också röstade nej till att ta emot statyn.
Varken nämnden eller förvaltningen har varit i kontakt med de anhöriga. Anna Mighetto är chef för Alingsås kulturhus, där statyn ställdes ut på konsthallen i somras:
– Just på grund av att vi har gått på konstnärens egen förklaring till syftet med verket. Det är inget porträtt av någon utan det är en handling och en symbol för att stå upp för sina åsikter och sitt ord.
Utställningsproducenten Mattias Norström är nöjd över beslutet. Han förstår inte argumentet som har spridit sig om att statyn förespråkar våld.
– Jag vill inte prata så mycket om våld. Jag vill få in humor också, det är jätteroligt med en gammal dam som vevar med en handväska. Och just att det är en kvinna som är gestaltat och de flesta bronsstatyer består av män och krigare, så tycker jag att den här är fantastisk.
Konstnären Susanna Arwin tror att många saker har spelat in för att statyn nu slutligen accepteras av en kommun:
– Mer än nånsin är den aktuell. Allt från världsläget, till de demonstrationer som hände under bokmässan i Göteborg och även #metoo-rörelsen. Antagligen är det så att den påminner om det fina vi har i vårt land av civilkurage, mod och demokrati, säger Susanna Arwin.
Troligen kommer statyn att hamna på torget utanför konsthallen, alldeles bredvid handbollsarenan. Men Zandra Pettersson och Sverigedemokraterna har ett annat förslag på placering – den lokala soptippen.
– Men det är väl en fin plats? De behöver kanske en staty där.
Så du tycker att den är mindre våldsbejakande om den står där?
– Nej men jag tycker att den passar bra där.