Ny FN-rapport om Hammarskjölds dödskrasch

1:37 min

I dag presenterades ännu en FN-rapport om den flygkrasch där FN:s dåvarande generalsekreterare, Dag Hammarskjöld miste livet 1961.

Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör i New York, tycker att det är en viktig rapport, även om den egentligen inte tillför så mycket nytt.

– Jag tycker att det här är en viktig ny, tung utredning som läggs till det vi tidigare visste. Och nu måste vi följa upp den inom FN, men också i de medlemsländer som fortfarande har något i sina arkiv, säger Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör i New York

Det är framför allt två saker i den nya rapporten som Olof Skoog tycker är viktiga. Dels att man slår fast att flygkraschen nära Ndola i nuvarande Zambia mycket väl kan ha orsakats av en attack.

– Det andra som är viktigt är att den också säger att det finns hemligstämplad information runt om i världens länders arkiv, som kan vara viktiga och relevant för att få full klarhet

En liknande utredning 2013 kom fram till ungefär samma sak, nämligen att allt tyder på att det pågick radiotrafik på flygplatsen i Ndola och att denna troligen spelades in och förvaras i olika länders arkiv.

Två av de länder som utpekas som innehavare av sådant material är USA och Storbritannien. Nu kommer Sverige att sätta press på dem, och flera andra länder, genom att kräva en resolution i FN:s generalförsamling under hösten, om att fortsätta utredningsarbetet. Något som också föreslås i den här rapporten.

Frågan är varför det är så viktigt att få reda på exakt vad som hände för nästan 60 år sedan. Olof Skoog igen.

– Vi talar ju inte om vem som helst. Vi talar om FN:s generalsekreterare. Det är klart att det är otroligt viktigt att ta reda på, för alla de som jobbar för freden i dag, att veta exakt vad som hände.