Bygg

Martina lider av vita fingrar efter byggarbete

0:43 min

"Vita fingrar", alltså skador som uppstår genom att man arbetar för mycket med vibrerande verktyg, är en vanlig skada inom byggbranschen och något som Martina Dahl drabbats av.

Den här veckan är fackförbundet Byggnads ute på extra skyddsronder på byggarbetsplatser över hela landet för att informera skyddsombud och arbetsgivare om vita fingrar. Något som kan uppstå när man arbetar mycket eller ensidigt med vibrerande maskiner. Byggnads menar att "Vita fingrar" är den vanligaste arbetsskadan inom byggbranschen.

Martina Dahl misstänkte först att hennes problem berodde på karpaltunnelsyndrom.

– Det började med att jag fick kramp i handen när jag arbetade. Stickningar och domningar på morgonen när jag vaknade, säger hon.

Jag får fruktansvärd värk när det blir kallt, då vill man bara hugga av armarna.

Håkan Löfqvist är ombudsman på Byggnads och berättar att omkring 100 byggarbetare varje år får avsluta sitt arbetar inom byggbranschen på grund av vibrationsskador.

– Nu när det går mot höst och vinter så blir det mycket sämre på grund av kylan. Nu är jag hemma och är sjukskriven. Det känns lite nervöst inför vintern. Jag får fruktansvärd värk när det blir kallt, då vill man bara hugga av armarna, säger Martina Dahl.