Sexism och kränkningar på Umeåskola

Tina Björk vittnar om kränkningar och sexism på Dragonskolan

3:21 min

I våras tog Tina Björk studenten från Dragonskolan i Umeå. Nu vittnar hon om en sexistisk maktkultur som råder på programmet hon läste, och som göds av så väl elever som lärare samtidigt som dåvarande rektorn inte tagit problemen på allvar.

Läs hela Terese Svedberg Björks Facebookinlägg som startade debatten!

Just nu sprids ett inlägg på Facebook som vittnar om en sexistisk maktkultur på ett program på Dragonskolan i Umeå. I inlägget beskrivs bland annat hur manliga lärare eldat på killarna mot tjejerna, och att rektorn inte har tagit tjejernas berättelser på allvar.

Inlägget har delats över 6000 gånger. Det är skrivet av Terese Svedberg Björk, mamma till Tina Björk som i våras tog studenten från Dragonskolan, och som har vittnat om hur tiden på programmet varit.

Jag hör inte vad du säger, jag ser bara dina fladdrande ögonfransar.

Inlägget vittnar om att flera tjejer blivit utsatta för kränkningar av både lärare och elever, samt att rektorn inte har tagit problemen på allvar, utan istället ifrågasatt tjejernas berättelser.

Dragonskolan har publicerat ett inlägg på sin Facebooksida där de markerar att det på skolan råder nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkningar, och att de ser detta som ett stort misslyckande. 

Terese Svedberg Björk är mamma till Tina, och personen bakom inlägget.
– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har fler barn som kommer till gymnasieskolan om några år och jag vill inte att de ska gå in i en sådan här värld, och att lärarna som ska hjälpa och vägleda faktiskt gör det till fel håll; att de uppmuntrar att vi ska leva i ett samhälle där det är skillnad på killar och tjejer, säger hon.

P4 Västerbotten har varit i kontakt med den person som var rektor för programmet när trakasserierna ska ha ägt rum, men hon vill inte kommentera de enskilda ärendet.