Politikerförakt inför val på Island

1:06 min

På Island är misstron mot politiker stor inför morgondagens parlamentsval, som är det andra på bara ett år.

Den enorma bankkraschen 2008 fortsätter att prägla Island. Helga Ögmundardóttir är en av många väljare som tror att det finns ett utbrett maktmissbruk.

När makt och ekonomiska intressen blandas ihop är det en farlig blandning, säger hon.

– Det är väl mänskligt att försöka rafsa åt sig så mycket man kan när man har möjligheten, och när människor ger en utrymme för det. Det ser ut som att många gör det faktiskt, säger Helga Ögmundardóttir.

– Korruption eller vad det heter, det är olika bedömningar, men jag vill inte ha det så.

Det finns studier som visar att runt 70 procent av islänningarna tror att det är vanligt eller ganska vanligt att deras politiker är korrupta.

Den 15 september kallade statsminister Bjarni Benediktsson till presskonferens där han meddelade att det blir nyval. Hans höger-mitten-regering hade just fallit efter anklagelser om att statsministern hade försökt mörka hans pappas nära koppling till en dömd pedofil.

Ledaren för partiet Gröna Vänstern ligger ganska bra till för att bli Islands nästa statsminister.

– Det går bra för mitt parti just nu, enligt opinionsmätningarna, säger 41-åriga Katrín Jakobsdóttir.

Enligt de senaste opinionsmätningarna får Gröna Vänstern runt 20 procent, något mindre än det konservativa Självständighetspartiet som brukar sitta i isländska regeringar.

Eftersom socialdemokraterna tycks ha ryckt upp sig rejält efter förra årets katastrofval är det ändå ganska troligt att Island får en vänsterdominerad regering.

Katrín Jakobsdóttir har därmed möjlighet den första statsministern i Norden på nästan 70 år som kommer från ett parti till vänster om socialdemokraterna.