Umeå Cricket får egen plan – kan bli världens nordligaste

2:03 min

Umeå Cricket Club har tränat på fotbollsplaner, eller där de har fått plats, och spelat alla sina matcher på bortaplan. Nu får de en hemmaplan. Lagom till nästa säsongens spel i högsta serien.

– Det har varit en långresa men vi har jobbat hårt och är glada över planen, säger Bilal Saleem som är en av spelarna i klubben.

Planen ska byggas på Nydalafältet i Umeå. Det kan bli världens nordligaste, eller i alla fall Sveriges nordligaste cricket plan.

– Vi har spelat i bland annat Stockholm och Jönköping. Våra motståndare har alltid haft hemmaplansövertag, säger Saleem.

Otaliga resor neråt i landet har både kostat pengar och gjort det svårt för publik att följa med.

Nu när vi kan spela på hemmaplan hoppas jag på att få se många som kommer till våra matcher, för det är viktigt med stöd.

Det kan bli extra viktigt när de börjar spela i Sveriges högsta serie nästa säsong.

– Det är en bedrift av oss att få spela i den högsta serien. Och vi är väldigt glada och hedrade över att få representera Umeå. Vi kommer möta de bästa lagen i Sverige så nu måste vi träna väldigt hårt. Och ibland pågår matcher på den nivån i åtta timmar.

Och hur förbereder ni er för en åtta timmar lång match?

– Vi springer inte hela tiden, säger Saleem och skrattar.

– Cricket fungerar lite som baseball med att ena laget är inne och det andra ute. Och alla som är inne kan inte slå, så de får sitta ner och sliter inte ut sig, fortsätter han.