Morgan Johansson försvarar rikspolischefen

1:56 min

Rikspolischefen Dan Eliasson har fattat ytterligare ett beslut i strid med säkerhetsskyddsförordningen. Det kunde Ekot avslöja i dag.

Trots nya uppgifterna så försvarar justitieminister Morgan Johansson rikspolischefen.

– Ja, som jag förstår det så är det beslutet också granskat av åklagare, och åklagare beslutade att inte ens öppna en förundersökning och konstaterade också att inga uppgifter är röjda. Det är det som är viktigt för mig, säger han.

I morse kunde Ekot avslöja att rikspolischefen Dan Eliasson 2015 fattat ytterligare ett beslut som strider mot säkerhetsskyddsförordningen. Sedan tidigare har åklagare slagit fast att Eliasson bröt mot förordningen i samband med ett annat beslut om undantag, som Ekot avslöjade i början av september. Men åklagaren valde alltså att inte inleda någon förundersökning.

I båda fallen innebar besluten att Polismyndigheten skulle strunta i kryptering godkänd av Försvarsmakten vid överföring av hemliga uppgifter via dataförbindelser. I ett fall gällde det polisens lönesystem, i det andra handlade det om backup-kopior av it-system.

Huruvida regeringen ser det som acceptabelt att fatta beslut i strid med förordningen vill inte Morgan Johansson gå in på.

– Det är åklagare som tar ställning till enskilda ärenden och inte regeringen, säger han.

Svaret duger inte för Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

– Han bör ta sitt ansvar. Det är regeringen och därmed han som är arbetsgivare för rikspolischefen. Rikspolischefen har brutit mot säkerhetsskyddsförordningen, det är konstaterat. Nu kommer Ekot med ytterligare en uppgift om ytterligare ett fall. Nu är det väl tid att säkerställa att statens ansvarsnämnd prövar detta, säger han

Dan Eliasson själv har inte velat svara på frågor om dagens rapportering. Men Polismyndigheten skriver i en kommentar att det nya beslutet om undantag, likt det tidigare beslutet, är "olyckligt formulerat". De uppger också att inga hemliga uppgifter har skickats i ett datanät utanför polisens kontroll, trots att det i det nya beslutet står att det delvis skulle skickas utanför deras kontroll.