Hemliga dokument om Kennedymordet har släppts

2:06 min

Över 2 800 förut hemligstämplade dokument om mordet på John F. Kennedy har nu offentliggjorts i USA, efter ett beslut av president Donald Trump. Trump beslöt samtidigt att låta en mindre del av materialet förbli hemligt.

Konspirationsteorierna och frågorna kring vad som hände den där dagen i Dallas den 22 november 1963 är många och spretar ibland åt oväntade håll.

Var det verkligen Lee Harvey Oswald som sköt president Kennedy? Agerade han ensam? Varför åkte han till Mexiko några månader innan mordet? Och hur kommer det sig att Oswald kunde mördas bara två dagar efter skotten i Dallas?

En kommission som tillsattes direkt efter Kennedymordet fastslog att Lee Harvey Oswald agerade på egen hand och att det inte fanns några bevis för att han ingick i någon konspiration.

15 år senare hävdade en kongressutredning att det förmodligen rörde sig om två gärningsmän. Tre år efter förkastades den uppgiften i en annan rapport.

De olika svaren under årens lopp har knappast dämpat skeptikernas tvivel.

I ett uttalande idag skrev Donald Trump att allmänheten förväntar sig - och förtjänar - att administrationen gör så mycket som möjligt tillgängligt om mordet på president John F. Kennedy.

De 2891 dokument som släpptes studeras just nu av journalister, historiker och experter på Kennedymordet som hoppas hitta nya uppgifter som kan ge mer definitiva svar.

Dokumenten innehåller bland annat förhör, rapporter från myndigheter och meddelanden, ibland handskrivna.

Efter påtryckningar från FBI och CIA är det fortfarande runt 300 dokument som kommer hållas hemliga i minst sex månader till. Det konspiratoriska amerikaner nu frågar sig är varför samtliga dokument inte släpptes idag.

Ett icke-konspiratoriskt - och för vissa kanske tråkigt - svar på den frågan kan vara att myndigheter i USA vill hålla andra saker hemliga: Identiteter på spioner, samarbeten med underrättelsetjänster, hittills okända försök att blanda sig andra staters angelägenheter eller något så enkelt som att dölja de amerikanska myndigheternas inkompetens och ineffektivt.