Bråttom till framtidens toalett

1:45 min

Ett 20-tal forskargrupper har fått mer än 800 miljoner kronor i anslag av miljardären Bill Gates för att ta fram framtidens toalett. Flera tekniker som inte kräver koppling till avloppsnät eller färskvattenspolning testas nu i Indien.

– Vi har fem prototyper som testas nu där avföring och urin renas direkt från toaletten och bara släpper ut rent vatten och kompost, säger Madhu Krishna, sanitetsansvarig i Indien på Bill och Melinda Gates stiftelsen.

Hon tror att tekniken kommer förändra världen precis som mobiltelefoner.

En del system omvandlar latrinen till vätgas som kan ge el genom en bränslecell. Andra spolar med hjälp av sand eller rengör toan med ultraljud.

Samtidigt får satsningen kritik från miljövänner som menar att de högteknologiska lösningarna inte är hållbara. Hur ska de underhållas och lagas på landsbygden i fattiga länder?

Indiens premiärminister Narendra Modi har lovat att den halva av Indiens miljardbefolkning som idag tvingas uträtta sina behov i det fria, om två år ska ha en nybyggd toalett att gå på.

– Vi måste klara det inom fem till tio års sikt på grund av takten med vilka vi bygger toaletter i Indien nu. Annars är risken att vi också bygger oss fast i en 200 år gammal ohållbar lösning som i väst, säger professor Sudipta Sarkar på Indian Insitute of Technology i Roorkee, som tagit fram en Gatesstödd teknik där fluglarver bryter ned latrinen.