HG Storm om männen som sextrakasserar

8:18 min

Två tredjedelar av alla kvinnor har varit utsatta för sexuella trakasserier enligt en undersökning av SVT Nyheter. Men få män känner igen sig. Psykolog HG Storm förklarar varför.

– Kampanjen #metoo - jag tycker den är bra. När vi pratade om festivalövergrepp så trodde man att det skulle blåsa över. Men det gjorde det inte - det var en massa unga tjejer som fattade att min kropp är min och att det är ett lagbrott om någon tar på den utan att jag vill. Det offentliga samtalet är otroligt viktigt, säger han.

När det handlar om penisbilderna som skickas runt, så menar HG Storm att männen i fråga har dålig koll på kvinnlig sexualitet.

– Men sen har du de som vill skapa makt, rädsla, överraskning. På ett psykologiskt plan så är det som att om jag kommer in i hennes telefon - så gör jag ett inträngande. Det är både påträngande och inträngande, säger han.

Men hur kommer det sig att så många av de män som blivit avslöjade säger att de skämtat, inte förstått, inte minns…kan det vara så att de inte förstår hur de beter sig?

– Jag är övertygad om att de inte förstår hur de beter sig.

– Alla vi män är en del av vardagssexismen, vi drar våra dåliga skämt och ber om ursäkt sen. Men ibland så säger vi vad vi faktiskt menar, men när någon konfronterar oss så säger vi att det var ett skämt.

Hur ska vi jobba framåt?

– Vi måste börja bygga en helt ny manskultur. Och när dottern får mens - då går vi ut och äter en festmiddag. Att lära våra barn att sätta värde på sin kropp: en kan bära livet och en har en liten skinntrasa som han i värsta fall kan skicka ut en massa bilder på.

– Och sen lite roligt: på internet finns det en så kallad dickpic-locator som spårar de som inte stängt av sin gps - då kan man lokalisera var penisen befinner sig - och runt penisen finns det ofta en människa, säger HG Storm och skrattar.