Plastkemi ska göra textilåtervinning effektivare

1:42 min

Allt mer av våra kläder är oljebaserade, och polyester är den globalt sett vanligaste textilfibern. Nu utvecklas metoder för kemisk återvinning av polyester genom att bryta ned gamla tyger till deras grundmolekyler.

I källaren på forskningsinstitutet Swereas lokaler i Mölndal står en rostfri och blänkande så kallad högtrycksreaktor.

Projektledaren Erik Perzon hoppas att den ska bli grunden till en industriell process som går ut på att bryta ner de gamla, slitna plastkedjorna i förbrukat polyestertyg till de kemiska byggstenar som de är gjorda av.

Arbetet här är ett exempel på den globala kapplöpning som pågår om att hitta praktiska och lönsamma sätt att återanvända de hisnande mängder textilier som dagens modevanor för med sig.

– Det går inte att använda gamla polyestertyger som har varit utsatta för sol och tvättning för att göra ny polyesterfiber, säger Erik Perzon.

– Plastkedjorna är helt enkelt för korta och slitna. Så vad vi gör här är att tar isär kedjorna till deras ursprungliga byggstenar, fortsätter han.

Och det är dessa värdefulla grundmolekyler som sedan ska kunna användas för att tillverka ny polyesterfiber, med långa och starka polymerkedjor.

Det finns en japansk process som bygger på samma grundidé, men enligt Erik Perzon klarar den inte av att hantera den brokiga blandning som dagens tygberg består av.

– Vi har redan visat att vi klarar av att hantera färgämnen och inblandad bomullsfiber. Vi hoppas att vår process ska bli mer robust, och det ser lovande ut, säger Erik Perzon, forskare vid Swerea IVF:s anläggning i Mölndal.

Mer om jakten på miljömässigt hållbara textilier i dagens Vetandets värld.